Gaat u ook voor meer resultaat? Neem dan contact met ons op! We're just one click away... 0488 - 429375 info@creating4u.nl

Je komt het steeds vaker tegen: een slotje naast de URL in de adresbalk van de browser. Dit betekent dat de verbinding met die website beveiligd is met een SSL-certificaat. Wat is zo’n certificaat precies en wat heeft u eraan? We leggen het in dit blog uit.

Kortgezegd zorgt een SSL-certificaat voor een betere beveiliging van gegevens tussen een website en de computer van de bezoeker. De verbinding is gecodeerd, waardoor de door u ingevoerde gegevens alleen door de website-eigenaar gelezen kunnen worden. Mochten uw persoonlijke gegevens onderschept worden door een extern systeem, dan kan die daar niks mee. We schreven hier al eerder over.

Een SSL-certificaat wordt uitgegeven door een zogenaamde Certificate Authority. Deze instantie controleert of de aanvrager de eigenaar van het domein is. Vervolgens kan het certificaat op de juiste manier geïnstalleerd worden op de server. De website dient dan nog aangepast te worden. Als dat allemaal in orde is, zal het slotje verschijnen in de adresbalk en is de verbinding met de website beveiligd. Uw website is vanaf dat moment te bereiken via https:// in plaats van http://.

Waarom een SSL-certificaat?

Onze website in Google Chrome, voor en na installatie van het SSL-certificaat

Waarom een SSL-certificaat?
Volgens de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) bent u verplicht om het verzenden van persoonsgegevens via internet te beveiligen. Dit is evident bij websites waar bezoekers betalingsgegevens (zoals creditcardnummers) achterlaten. Of bij websites waar bezoekers in kunnen loggen. Maar dit geldt dus ook voor een simpel contactformulier. De overheid neemt de veiligheid van internetgebruikers serieus, getuige het feit dat de boetes op kunnen lopen tot € 4.500,-.

Maar naast de wettelijke verplichting is een beveiligde website een sterk signaal naar de bezoekers van uw website. Het slotje in de adresbalk van de browser geeft vertrouwen. Steeds meer internetgebruikers zijn op de hoogte van de risico’s van het internet. Door het SSL-certificaat laat u zien dat u de privacy van uw bezoekers serieus neemt. Dit geeft u een voorsprong ten opzichte van uw concurrenten zonder beveiligde website.

Ten slotte helpt een beveiligde website mee aan een betere vindbaarheid via Google. Begin vorig jaar schreven we al over Google’s initiatief HTTPS Everywhere, waarmee de zoekgigant het doel heeft om een veiliger internet te creëren. Door een SSL-certificaat te installeren, waardeert Google uw website hoger en zal uw positie stijgen. Onderdeel van dit initiatief is tevens dat gebruikers van de nieuwste versie van Google Chrome een waarschuwing krijgen als zij persoonlijke informatie in willen vullen op een website zonder SSL-certificaat.

Bent u benieuwd hoe u uw website kunt beveiligen? Wij vertellen het u graag!